Stelplaats presenteert NACHT: opnieuw leven in de Leuvense brouwerij

Share

Ondanks alle studenten, staat de Leuvense nightlife scene niet direct bekend als een van de meest bruisende van het land. Sinds het sluiten van Silo en de Machine enkele jaren geleden is het nog steeds wachten op een nieuwe plek die de leegte kan opvullen. Al doet Stelplaats - een tijdelijke invulling van de oude stelplaatsen van De Lijn - een enthousiaste poging. Een groep jonge en vooral geëngageerde muziekliefhebbers, DJ’s, organisatoren en radiomakers slaan er de handen in elkaar voor NACHT, een nieuw hoofdstuk voor elektronische muziek in de stad. “Als er niets is, is de enige oplossing om er samen iets aan te doen”, geeft medeorganisator Sabine Tonet aan. Aan knowhow ontbreekt het niet. Elke medewerker heeft immers al zijn en haar strepen verdiend. “Samen maken we het verschil!”

Uiteraard kan je steeds terecht op de Oude Markt, maar nieuwe en alternatieve muziek ontdekken in een coole venue is niet makkelijk in Leuven. Jammer, want aan creativiteit nochtans geen gebrek. Stelplaats wil met NACHT de positieve impact van een bruisende club- en jongerencultuur terug in de verf zetten. Lees als: eindelijk opnieuw een platform, podium en ontmoetingsplaats voor lokale artiesten, DJ’s en fans.

Veel is er voorlopig nog niet bekend, maar met een openingsfeest op vrijdag 21 september 2018 waar de Britse housekoning John Gomez en onze eigenste Ensemble man Kong de nieuwe club inhuldigen, kijken we de toekomst vol vertrouwen tegemoet. “We willen ons niet per se begrepen voelen, maar we willen wel het vertrouwen krijgen om het anders te doen. We willen aantonen dat een alternatief uitgaansleven ook in Leuven een positieve invulling kan krijgen”, klinkt het bij Stelplaats.

Concreet zullen de clubnachten doorgaan in een oud magazijn aan de stelplaatsen van De Lijn, vlakbij het station. In de kleine, donkere zaal passen zo’n 150 mensen, dus intimiteit verzekerd. Al is vooral tot groene oase omgebouwde inkomhal - waar tot voor kort bussen binnenreden voor onderhoud - het paradepaardje van de locatie.

Het stadsbestuur gaf Stelplaats de toestemming om twee vrijdagen per maand te experimenteren met muziek, met ook ruimte voor andere creatieve invulling. De ruimte biedt nu al plaats aan een skatehal, een sociaal atelier, een zeefdrukatelier en repetitieruimtes. Iedereen kan hier dus terecht om zijn of haar creativiteit de vrije loop te laten. Stelplaats belooft zo ondanks de tijdelijkheid van het project een positieve impact te hebben op de Leuvense cultuur.

NACHT voorziet de stad in ieder geval van een regelmatige go to voor elektronische muziekfans. En dat kan Leuven best gebruiken na de muzikale bloedarmoede van de laatste jaren.

De eerste NACHT gaat door op vrijdag 21 september 2018, met John Gomez en Kong. Meer informatie vind je op www.stelplaats.be/nacht