Stad Gent lanceert actieplan om nachtleven na de crisis te boosten

Pictures by Nachtschaduw

Share

De Stad Gent heeft samen met de uitgaanssector een actieplan klaar om het Gentse nachtleven na corona nog meer te doen bruisen. Een Nightlife Coach en een Nightlife Council brengen alle partners samen op zoek naar kansen, mét ruimte voor experiment en verrassende locaties.

Net zoals in alle Belgische steden heeft het Gentse nachtleven het zwaar te verduren gehad dit jaar – al was dat geen reden om stil te zitten voor sommigen. De voorbije maanden werkten vertegenwoordigers uit de sector en de stad samen aan een actieplan om het lokale nachtleven naar een hoger niveau tillen. Op professioneel vlak, maar ook op vlak van veiligheid, duurzaamheid, leefbaarheid en inclusie.

Ik wil alle visies op één lijn brengen, van Gentenaars, ondernemers en stadsdiensten tot feestvierders, cafégangers en bezoekers. - Bart Meyskens

De oprichting van een Nightlife Council en de aanstelling van een Nightlife Coach moet de dialoog tussen de Stad Gent en de sector optimaliseren. Die rol neemt Bart Meyskens (bekend van de Eskimofeesten, Belmondo, Culture Club, Club 69, Millie Vanillie, Zwartwit, etc) op zich. De adviesraad komt vier keer per jaar samen met vertegenwoordigers uit de sector én onafhankelijke experten in nachteconomie, leefbaarheid, druggebruik en ecologie.

“Ik zie mezelf als de brug tussen de sector en de stad. Ik wil alle visies op één lijn brengen, van Gentenaars, ondernemers en stadsdiensten tot feestvierders, cafégangers en bezoekers”, vertelt Meyskens. “Met goesting kijk ik uit naar de renaissance van het nachtleven en de impact na de doorstart”. Voor Stad Gent is een open dialoog met alle betrokken partijen belangrijk. “We willen zo aantonen dat we het nachtleven belangrijk vinden”, aldus schepen van Economie Sofie Bracke. “De creatieve en economische meerwaarde ervan kan in Gent nauwelijks onderschat worden”.

De creatieve en economische meerwaarde ervan kan in Gent nauwelijks onderschat worden. - Sofie Bracke

In het actieplan staat bovendien dat de huidige uitgaansplekken in de stad behouden blijven en dat er een kader komt om extra opportuniteiten voor een bruisend nachtleven te bekijken. Enkele actiepunten worden op korte termijn verwezenlijkt. Zo komt er op de stadswebsite meer informatie voor zowel starters als ervaren ondernemers over regelgeving, subsidies en het aanvragen van vergunningen en verzekeringen.

In samenspraak met de Nightlife Coach zal de sector jaarlijks ook buddy’s aanduiden die startende partypromotoren bijstaan in hun eerste jaren. Tegen het voorjaar van 2021 wordt ook een bureau aangesteld om uitgebreid onderzoek te voeren naar de economische impact, tewerkstelling, uitstraling en het groeipotentieel van het Gentse nachtleven.