Lefto presenteert: Generaties (Ep. 2 Susobrino)

Share

Voor een nieuwste reeks gaan we, samen met master selector Lefto, op zoek naar de meest verrassende verhalen achter de meest interessante artiesten van dit moment uit het land: het verhaal van de ouders. DJs mogen dan wel op handen gedragen worden door hun fanbase, voor de vader en moeder zullen ze voor altijd een klein schatje blijven. Aan de hand van een interview met ouders en kind, komen we te weten hoe die weg naar draaitafels, platenwinkels en nachtclubs exact verlopen is.

België maakte voor het eerst écht kennis met Bart Van Obbergen Pérez - aka Susobrino - toen de jonge Limburger de eerste plek op de meest recente Champion Sound beat battle veroverde. De (toch wel) onverwachte winnaar overtuigde de jury en het publiek met een verrassend frisse sound vol aanstekelijke drumritmes die leken alsof ze gesampled waren in de Zuid-Amerikaanse jungle. Dat Susobrino zich graag laat inspireren door zijn Boliviaanse roots is algemeen geweten, en dus moest er wel een interessant verhaal te vinden zijn. Op uitnodiging van Red Bull Elektropedia en Lefto nam Bart zijn ouders (Pieter Van Obbergen en Gina Perez Zuleta) mee voor een duidend interview over de verschillen tussen Latijns-Amerika en de Kempen, en de relatie van een groeiende artiest met zijn trouwste fans sinds day one.

Lefto: Gina, hoe ben jij in België beland? Zit de mijnbouw in Potosi en Limburg er voor iets tussen?

Gina: "Neen, dat heeft er eigenlijk niets mee te maken. 30 jaar geleden ben ik daar als verpleegkundige beland in Belgisch project. Daar heb ik Pieter leren kennen en na twee jaar ben ik met hem meegekomen. Ik ben dus door de liefde in België beland (lacht)."


Lefto: Pieter, wat deed jij in Bolivië?

Pieter: "Ik was daar ter vervanging van mijn legerdienst. Destijds was zo’n dienst nog verplicht, maar ik wou die niet doen. Het alternatief was ontwikkelingshulp en zo ben ik in een Belgisch ziekenhuis in Potosi aan het werk geraakt, waar ik Gina heb leren kennen."


Lefto: Gina, was het contrast met Bolivië groot toen je naar België kwam?

Gina: "Een schok was het niet, maar het was wel een grote verandering. Vooral de taal en het weer speelden me parten. Mijn diploma werd hier ook niet erkend, dus moest ik opnieuw beginnen."


Lefto: Had je een muzikale familie?

Gina: "Ik ben opgegroeid in een omgeving met veel traditionele muziek: cueca, samba, cumbia, charanga, etc. Mijn grootvader speelde mandoline en mijn oom had een band die zelfs in Europa speelde. Bolivia leeft echt van muziek. Voor elke kleine gelegenheid wordt er meteen gedanst. Elke streek heeft zijn traditionele cultuur, kledij en muziek."

Pieter: "Dat was ook mijn eerste indruk toen ik daar woonde. Voor het minste werd de gitaar boven gehaald en wordt er gezongen. Er is altijd wel iemand die erop is voorbereid is. Iedereen kent ook alle liedjes en niemand zingt niet mee. Traditionele muziek is dus echt een onderdeel van de identiteit in Bolivië. Dat is in België wel anders. Soms kreeg ik dan als ‘gringo’ de vraag of ik niets kon zingen uit mijn land. Daar zit ik dan! Je valt meteen uit de toon (lacht)."

Lefto: Wat denken jullie wanneer jullie luisteren naar Bart’s muziek luisteren? Vinden jullie dat er muzikale connecties zijn met zijn Boliviaanse roots?

Gina: "Wanneer ik Bart’s muziek hoor leef ik terug in mijn land. Dat had ik in het begin natuurlijk niet verwacht. Hij is begonnen met klassieke muziek op zijn achtste en heeft veel fases gehad. Toen ik voor het eerst elementen van Andes-muziek begon te herkennen in zijn nummers was ik echt aangenaam verrast. Ik vond dat echt prachtig!"


Lefto: Bart, deel jij soms je de Zuid-Amerikaanse muzikale ontdekkingen met je moeder?

Bart: "Dat hangt er van af. Ik ben wel vrij introvert met mijn muziek. Toen ik mijn eerste EP klaar had heb ik die natuurlijk meteen aan mijn ouders laten horen. Soms maak ik wel playlists voor hen met nieuwe muziek."


Lefto: Waar haal jij dan je inspiratie dan vandaan? En wat is je bron voor nieuwe muziek?

Bart: "Zuid-Amerikaanse muziek heeft uiteraard een belangrijke invloed op mij. Maar echt nieuwe dingen ontdekken doe ik vooral op Bandcamp. Daar vind je echt zotte dingen. Soms luister je naar exotische muziek die echt net klinkt alsof het gemaakt is in Bolivië, maar dan blijkt het Indonesisch te zijn."


Lefto: Soms is het inderdaad zo dat er gelijkenissen zijn tussen verschillende stromingen van traditionele muziek uit plekken aan de andere kant van de wereld.

Bart: "Afrikaanse muziek heeft soms ook veel dingen gemeen. De gedeelde ervaringen met slavernij hebben waarschijnlijk geleid tot gelijkaardige ontwikkelingen in lokale muziek. Dat is eigenlijk echt mooi."

Lefto: Je bent opgegroeid in Arendonk, diep in de Kempen. Was dat een goede stad om op te groeien als muziekliefhebber?

Bart: "Neen, totaal niet. Ik moet echt eerlijk zijn. Arendonk en die hele regio zijn echt niets voor mij. Ik veralgemeen nu misschien wel, maar ik heb het gevoel dat iedereen nogal afstandelijk en koud is. Toen ik naar Hasselt ben gegaan voor mijn studies was iedereen plots zo vriendelijk. Daar ben ik echt open gebloeid. Mensen durven zich hier echt te uiten – en dat heb ik in Arendonk nooit kunnen doen."


Lefto: Geen plannen om naar Brussel te verhuizen?

Bart: "Neen, voorlopig niet. Ik ben echt blij met waar ik nu woon, het voormalige gerechtshof van Hasselt, nu een anti-kraakpand. Ik mag er zo veel lawaai maken als ik wil, niemand gaat me horen. Perfect voor een artiest dus. We wonen er met 6 man, maar het is zodanig groot dat je soms 5 minuten moet wandelen om een douche te nemen…"


Lefto: Ik heb nog één laatste vraag: moest muziek uiteindelijk niet lukken voor jou, wat is dan je back-up plan?

Bart: "Ik denk niet dat ik een ander doel heb. Ik heb altijd muziek gestudeerd en meer niet. Daarnaast skate ik graag. Vaak zei ik dat ik wel pro skater ging worden als muziek me niet lukte (lacht). Ach, ik zal ieder geval altijd iets creatiefs doen. Binnenkort begin ik met een opleiding juweelontwerper. Ik blijf dus bezig met mijn handen. Maar eerlijk, het gaat sowieso muziek worden!"

Susobrino was een van de 8 deelnemers van Made In Belgium, een avond waarin Red Bull Elektropedia en Lefto samen een jaarlijkse lichting veelbelovende artiesten in de spotlights zetten. 

In maart 2018 interviewden we Susobrino al eens solo voor onze Fresh On The Scene rubriek. Kom hier meer te weten over deze veelbelovende artiest.