FLY OVER Gent 2018

Pictures by Wouter Van Vaerenbergh

Share

Zeven uur lang de B401 naar het Gentse stadscentrum omtoveren tot een tot in de puntjes afgewerkt muziekfestival. Naast een sterk staaltje logistiek was de eerste FLY OVER een van de meest bijzondere Belgische open air events van het jaar. Logisch dus dat er veel vraag is naar de plannen voor 2018. Daar geeft de organisatie vandaag met veel enthousiasme een antwoord op: de tweede editie van FLY OVER gaat door op zondag 16 september 2018.

Dit jaar wordt de brug zelfs 24 uur lang vrijgemaakt. Al wil dit natuurlijk niet zeggen dat het een marathonrave wordt. De organisatie wil het anders aanpakken. “De korte tijd voorzien voor op- en afbouw was vorig jaar een serieuze beperking,” zegt Jules Gahide. “Je bent zo gelimiteerd tot een zeer vluchtig evenement. Dit jaar willen we meer inhoud. We willen een dag die echt prikkelt om na te denken over publieke ruimte, mobiliteit en hoe we daar als burger invloed kunnen op uitoefenen.”

Maar liefst drie verschillende curatoren zorgen voor muziek: ambient, elektronisch en funk/pop. Starten doen de eerste DJ’s al om 8 uur ’s ochtends, met de laatste beats om 19 uur. Wie zo vroeg al komt feesten? Wel, de vroege vogels kunnen deelnemen aan een open yogasessie op rustgevende ambient.

Eén van de grote sterren van deze FLY OVER is echter geen DJ. Grafittikunstenaar Vincent Glowinksi - beter bekend als Bonom - zal tussen Kunstencentrum Vooruit en de oprit een zestal verschillende werken presenteren. De spanning tussen natuur en stad vormt daarbij een rode draad. En de kunstwerken zijn permanent, waarmee FLY OVER haar intentie om te blijven in de verf wil zetten.

Daarnaast wordt ook qua food buiten de gebruikelijke lijntjes gekleurd. In samenwerking met Roof Food wordt er een boerenmarkt georganiseerd in het 8 Mei Park. Lokaal, biologisch en vooral lekker lunchen kan dus op het grote terras bovenop de oprit. Het fantastische uitzicht krijg je er gratis bij.

De toon is dus gezet. “We willen onze bezoekers prikkelen, of toch op zijn minst doen nadenken over een duurzame en leefbare samenleving in de stad. Hopelijk kan een creatieve en informatieve interventie op een ongewone locatie zoals de onze als vonk dienen.”


Afspraak op zondag 16 september aan de oprit van B401 in hartje Gent.