De Serre: er groeit iets nieuws in Hasselt

Pictures by Kobe Schepers & Noa Stulens

Share

Creatieve invulling van leegstand is hot. Na KERK en NEST (in Gent) en Contrair en Klub Goud (in Antwerpen) is ook Hasselt aan de beurt. Maar De Serre is een geval apart. Het voormalige administratieve centrum van Hasselt, pal in het midden van de stad, werd omgetoverd tot een waar kruispunt voor muziek, kunst en design – allemaal op maat van jongeren. Een wekelijkse alternatieve markt, repetitieruimtes, workshops, exposities, een digital creation lab, optredens, clubavonden en nog vanalles. Je snapt het wel. Wij zijn vooral geïnteresseerd in die laatste twee. Daarom vroegen we aan het team achter De Serre waar we ons deze komende maanden allemaal aan kunnen verwachten.

Hi guys! Leg eens precies uit wat er zich allemaal binnen De Serre afspeelt?

Wel, samen met de jeugddienst van stad Hasselt creëerden we een tijdelijke plek voor jonge mensen die hier de kans krijgen om creatief bezig te zijn. We geven hen hier een platform en een kans om hun ding te kunnen doen. Principieel zeggen we 'ja' op elk idee dat door een jongeren aangedragen wordt. Nadien is het dan de klus om uit te vissen hoe we dat praktisch doen (lacht). Soms evolueert een idee, verandert het van vorm - of soms sterft het een stille dood. Op andere momenten groeien er mooie onverwachtse dingen. Soms gaan ze op hun bek, maar dat kan én dat mag hier.

Ok, dus wat houdt dat concreet in?

De Serre steunt op drie grote pijlers: artistiek werk (muziek, fotografie, design, etc.), jong ondernemerschap en ontmoeting. Zaken zoals jonge artiesten die een try-out willen doen, workshops in social media willen volgen, fotoshoots willen organiseren, hun eerste kledinglijn willen lanceren, willen VR-experimenten, willen skaten op de halfpipe of gewoon iets willen drinken in de bar, het kan allemaal. Kom af, pitch je idee, en durf ook op je bek gaan. We hechten veel waarde aan laagdrempeligheid en betaalbaarheid.

Hasselt heeft met de cumulatie van venues zoals Labyrinth Club, Versuz, Forty Five en Muziekodroom toch aardig boven zijn gewichtsklasse gespeeld. Is er dan nog plaats voor een concept als dat van jullie?

Disagree! Degene die je hierboven vernoemt, vormen een hele andere werking, met één bepaalde focus. Wat hier in huis gebeurt, heeft verschillende doelen. Eerder dan een venue uit te baten en naar een bepaald publiek te zoeken, nodigen wij iedereen uit om mee te bouwen, zelf een verhaal te schrijven en met ons in te zetten op een werking die voorheen nog niet bestond in deze provincie. Jongeren zijn hier geen consument, maar producent.

Yes, dat klopt voor de De Serre in het algemeen, maar we bedoelden vooral de nachtprogrammatie van De Plantage, jullie nightlife luik.

Qua programmatie kijken we eerst naar Limburgse namen of namen die een Limburgse link hebben. Om jullie een voorbeeld te geven: PXL Music heeft heel wat grote DJ’s afgeleverd de laatste jaren die niet per se in onze provincie geboren zijn, maar ze wel verder ‘verfijnd’ hier (lacht). De Plantage zet volop in op een boeiend, muzikaal programma. We programmeren gedurfder en we pakken graag uit met talenten die nog maar weinig in België gespeeld hebben, maar toch een must zijn om te checken. Laat ons zeggen dat we ‘dieper’ programmeren. Dit soort house, electro of disco kreeg nog geen plaats in Hasselt. Geen grote headliners, maar back to the basics: volledige focus op muziek. Daarnaast houden we de decoratie minimalistisch en spelen we in op de unieke locatie. De capaciteit is slechts 200 personen en we houden de prijzen bewust laag – alles om een gemoedelijke sfeer te creëren. Perdu, Bjeor en Niels Kenis prijken op de eerste lineup, op 9 Februari (link).

Wat zijn jullie grootste uitdagingen en hoe hopen jullie die te overwinnen?

Twee zaken! Ten eerste willen we een gezonde voedingsbodem creëren voor een generatie fiere Hasselaars die op lange termijn de stad weer kleur kunnen geven. Er zit enorm veel talent in Limburg, maar spijtig genoeg versluist dat vaak naar grootsteden zoals Brussel, Antwerpen of Gent. In ons droomscenario blijft Limburgs talent ook gewoon in de eigen provincie.

Ten tweede willen we ook aantonen dat leegstand anders benaderd kan worden. Vaak duurt het enorm lang voor een projectontwikkelaar effectief aan de slag kan met een gebouw, terwijl je in tussentijd hele sterke dingen met die ruimte kan doen. Er wordt vaak gezegd dat er een tekort aan ruimte is in onze steden. Dat klopt niet. Veel ruimtes staan gewoon leeg en we gebruiken ze verkeerd. Dat kan en moet beter. Het is een algemeen probleem in Vlaanderen en ook in onze provincie kunnen we daar stappen zetten in de goede richting.

Jullie hebben ook war kleine exclusieve nieuwtjes voor ons: vertel eens?

We hebben héél wat te vertellen. Ons programma in De Serre voor de komende maanden is voor 90% rond en we gaan écht knallen! Hier zijn een paar data die je in de agenda kan zetten:

- 8 Februari: een Red Bull Elektropedia documentaire nacht.

- 9 Februari: De Plantage, met Perdu, Bjeor en Niels Kenis.

- 22 Februari: De Plantage, met Dexter, DMT Lemons en Goldfox.

- 1 Maart: Neon Noir, met een B2B tussen AliA en Arno Lemons.

- 28 Maart: een luistersessie met Thomas Neyens, waarop unreleased Kiani & His Legion materiaal beluisterd en besproken wordt.

- 30 Maart: Konna B2B Timmerman all night long.

- 10 April: Nog zo’n luistersessie, maar dan met de jongens van Pelace.