Culture Shock: een nieuw festival voor hiphopcultuur in Gent

Share

Tussen 3 en 5 september kan je terecht in het De Centrale en het Keizerpark voor een flinke dosis straatcultuur.

Culture Shock is niet zomaar een hiphopfestival. Het nieuwe evenement van De Centrale en Hussle Events organiseert in het eerste weekend van september haar eerste editie. Op de planning staan niet enkel concerten en DJ-sets, maar ook workshops en showcases van slam poetry, comedy, beatboxing, breaking, skateboarding, etc. De aftrap op vrijdagavond gaat door in De Centrale, met concerten van o.a. Josylvio en Vinci – en in het weekend kan je alles geven op de beats en bars van Chardy, Eagl, SPREEJ en Froze. We vroegen een van de bezielers Barry Maertens van Hussle Events wat we precies kunnen verwachten.

We willen geen gewoon hiphopfestival organiseren, maar ook echt inzetten op alle aspecten en identiteiten van de cultuur.

Wat maakt Culture Shock uniek?

“We willen geen gewoon hiphopfestival organiseren, maar ook echt inzetten op alle aspecten en identiteiten van de cultuur. Op zaterdag is er bijvoorbeeld een Afrosound takeover op onze mainstage, maar verder zullen er ook genres als trap, dancehall en reggae te horen zijn. Daarnaast plannen we workshops voor freerunning, skateboarding en voetbal. We willen eigenlijk een festival op poten zetten waar jongeren met verschillende achtergronden en leefwerelden in contact komen met elkaar.”

Hiphop is voor jullie dus meer dan enkel rap?

“Rap is eigenlijk maar één van de vier oorspronkelijke elementen van hiphop. Alles begon met een DJ die met twee draaitafels en een mengpaneel een volledig nieuwe sound creëerde. Daar gingen mensen dan op de dansen, en zo is breaking ontstaan. Oorspronkelijk was de MC ook degene die de DJ begeleide, en niet omgekeerd, zoals nu het geval is. Daarmee dat het leuk is dat we via workshops en demonstraties ook die andere takken eens in de verf kunnen zetten.”

Hoe staat de huidige hiphopscene in België er volgens jullie voor?

“Volgens mij staat de Belgische rapscene er op dit moment beter voor dan ooit. We beginnen sinds een paar jaar ook door te breken in het mainstream circuit. Dit komt de hele scene ten goede, want er was dringend nood aan professionalisering. Als je kijkt naar graffiti staan we zelfs nog verder. Street art maakt nu echt deel uit van de samenleving, en we hebben verschillende artiesten in ons land die echt wereldtop zijn. Hetzelfde geldt voor DJs en breakers. Nu, er is zeker ruimte voor verbetering, en we moeten toch nog naar meer samenwerking streven om alles naar een nog hoger niveau te tillen. De toekomst ziet er in ieder geval goed uit.”