40 jaar Democrazy: een drukke zomer, meer focus op hiphop en club nights én een vaste locatie

Share

Met een hernieuwde focus op hiphop en nightlife ziet de toekomst van Democrazy er rooskleurig uit.

Moest het Gentse Democrazy een eigen locatie hebben, dan was het misschien wel de meest interessante club van het land. Wat ooit begon in een kleine zaal in de Brugse Poort met rock- en indieconcerten laat je 40 jaar later genieten van zowat elk muziekgenre, al zal er in de toekomst meer ingezet worden op hip hop en nightlife events. Na meer dan een jaar stilte staan er eindelijk weer nieuwe events op de planning. De reeks concerten in DOK gaat vanavond al van start, en zet die shows van Zwangere Guy, STIKSTOF, STUFF., Lefto, blackwave., en vele andere later dit jaar ook maar al in je agenda. Organisator Eric Smout blikt vooruit op de toekomst van Democrazy, en misschien hoort daar eindelijk een vaste locatie bij!

Er staan eindelijk opnieuw nieuwe events op de planning. Hoe hebben jullie het laatste anderhalf jaar stilte ervaren?

“Eerst sloeg de lockdown in als een donderslag bij heldere hemel, maar na verloop van tijd voelde het toch een beetje als een opluchting. We hadden nog nooit zo lang volledig stil gestaan. Daar ging natuurlijk wel wat verwarring en onzekerheid over de toekomst mee gepaard. Het meest frustrerende was al onze events tot viermaal toe uitstellen. We hebben wel wat alternatieve ideeën kunnen uitwerken, zoals een reeks openluchtconcertjes waarin de bezoekers optredens op de kaaien konden beleven vanuit bootjes. Uiteindelijk hebben we opnieuw groen licht gekregen om er terug in te vliegen, dus er staat veel op de planning!"

Verhuizen naar een nieuwe, vaste locatie is onze prioriteit.

Democrazy viert haar 40ste verjaardag dit jaar. Hoe kijken jullie terug op die tijd?

“Niemand van het huidige team was er vanaf het begin bij, maar we kennen allemaal wel de verhalen. Vooral van de tijd toen we nog een vaste locatie hadden in de Reinaertstraat. In de jaren 90 passeerden daar acts die later gigantisch groot zouden worden, zoals Nirvana en Faith No More – veel indie rock dus. Sinds we uit dat pand verhuisden, hebben we onze activiteiten ook ver buiten de rock scene uitgebreid. Zo hebben we vanaf het jaar 2000 veel hiphop nights in de verschillende zalen van Vooruit georganiseerd met Lefto. Later kwamen daar ook meer elektronische muziek en clubavonden bij. De Democrazy die wij kennen is er een zonder eigen locatie, die samenwerkt met verschillende venues in Gent, zoals Kunstencentrum Vooruit, DOK, NTGent, Minardschouwburg, Amigo, etc. Dat is een zeer toffe, maar ook een zeer moeilijke ervaring”.

Staat een vaste locatie zoeken op jullie planning?

“Dat is een van onze prioriteiten, ja. We gaan dat binnenkort deftig bekend maken. Zo gaan we terug naar onze beginjaren en is de cirkel rond. De bedoeling is deel uit te maken van het nieuwe Wintercircus in de Lammerstraat. Dat zijn ze nu nog volop aan het renoveren. We zullen daar een clubzaal runnen met een capaciteit van 500 personen, met meer aandacht op elektronische muziek en hiphop”.

Heeft Gent op dit moment dan een gebrek aan geschikte zalen?

“We hebben in Gent een gezond aanbod van verschillende zalen, maar we missen wel een echte club. Charlatan en Kompass zijn de enigen die we hebben op dat vlak, al is die eerste geen club pur sang, en was die tweede vrij ver uit het centrum (Kompass zoekt nu naar een nieuwe locatie, ed). Het succes van Kompass heeft ook aangetoond dat we zo’n plekken echt nodig hebben. Daarnaast missen we ook een échte concertzaal met een eigen imago die enkel muziek programmeert. Meestal is muziek slechts een deel van het aanbod. Wat Gent dus kan gebruiken zijn nieuwe zalen waar concerten en club nights echt centraal staan. Daar zijn we nog niet”.

De bedoeling is deel uit te maken van het nieuwe Wintercircus in de Lammerstraat.

Heb je hoop voor de toekomst van live muziek en nightlife in de stad?

“Wel, we hopen dat het nieuwe Wintercircus een belangrijke rol in de Gentse nightlife kan spelen. Naast eigen avonden zullen we ook jonge lokale collectieven uitnodigen om hun ding te doen. Maar ok, al bij al is dat met een zaal voor 500 man nog vrij kleinschalig. We hebben sinds kort wel een nightlife council en een nightlife coach, Bart Meyskens, waardoor de sector eindelijk duidelijk vertegenwoordigd wordt. De nieuwe locatie van Kompass zal naar alle waarschijnlijkheid ook een upgrade zijn. Er is dus hoop!"

Wat zit er voor jullie in de pipeline deze zomer? En in het najaar?

“We starten vandaag een nieuwe reeks concerten in DOK - het zal de laatste keer zijn dat je ons daar ziet. Vanavond zijn rappers Freddie Konings en Dikke aan de beurt, later volgen ook STUFF., Ikraaan en een Lefto & Friends night met ECHT! (check zeker onze Fresh on the Scene video met de band, ed.). Daarnaast zijn er ook leuke plannen voor Boomtown op het einde van de zomer, maar daar mag ik nog niets over zeggen. Ook zijn we volop bezig met het inplannen van verschillende soorten concerten in het najaar, met meer aandacht voor hiphop en clubnights (o.a. Zwangere Guy, STIKSTOF en blackwave. staan op het programma) – en we gaan een leuke dingen doen rond onze 40ste verjaardag. Maar opnieuw, het is nog net iets te vroeg om daar details over te delen”.