20 jaar Genkse hiphop: Goeie Jongens verenigt Limburgs raptalent op Vliegtuigmodus

Share

Meer dan 13 artiesten uit Genk bundelen de krachten op één ijzersterk rapalbum.

Hiphop regeert al meer dan twee decennia over de Genkse cité’s – wat enkele kopstukken van de scene, waaronder Alberto Mazzoni van Onze Zaak, op ideeën bracht. Wat een eenmalige show moest zijn eindigde in een collectief album én een platenlabel. Onder de naam Goeie Jongens presenteren Don Luca, Tiewai, Chaz, Djalu, Rian Snoeks, Zio Io, PTR, Aria, Ricca, K-Nabio, Cinus, Lano en Nupstr vandaag trots Vliegtuigmodus, een verzameling gloednieuwe raptracks uit de streek. Maar dat is niet alles, want de Genkse crew heeft grote toekomstplannen. We vroegen aan Mazzoni wat die zijn. Wa make?

20 jaar Genkse hiphop: hoe ziet de scene eruit daar?

“Voor het ontstaan van Goeie Jongens was er sprake van kleine eilandjes binnen de Genkse hiphop scene. Tiewai sloot zich vooral aan bij de Antwerpse Eigen Makelij crew, en Don Luca was naast rapper vooral een producer. Je had ook Onze Zaak, die samen met Chaz & Djalu een studio deelden in Jungle. Sinds de vorming van Goeie Jongens zijn die eilandjes minder zichtbaar. Er wordt meer samengewerkt, zowel voor als achter de schermen”.

“Op dit moment heb je enerzijds de Goeie Jongens clique - een mix van de eerste en tweede generatie rappers – maar anderzijds heb je intussen een derde generatie Genkse artiesten. Deze worden meer geïnspireerd door de nieuwe sounds uit de internationale hiphop scene. Ondanks de generatiekloof ontstaat er momenteel een band tussen beiden groepen.”

Door ons mijnverleden hebben we nu eenmaal taal en slang ontwikkelt die enkel hier te horen is.

Is er een Genkse sound?

“Ik vind van wel, vooral door ons specifieke accent. Door ons mijnverleden hebben we nu eenmaal een taal en slang ontwikkelt die enkel hier te horen is. Enkele voorbeelden: shtene krijge (niets krijgen), scassere (op de zenuwen werken), C mij da (wat interesseert mij dat) of vies shade maken (letterlijk of figuurlijk brokken maken). Binnen de Goeie Jongens zijn er enkel MCs die veel waarde hechten aan het lyrische aspect van hiphop. Dus een creatieve taalfocus ga je altijd terugvinden in onze muziek”.

Wat is de bedoeling van Goeie Jongens? Wat is jullie boodschap? Hoe is het project ontstaan en verder ontwikkeld?

"In de zomer van 2019 vierden we 20 jaar Genkse hiphop met de vorming én eerste optreden van Goeie Jongens op Genk On Stage. We hebben er zo veel mogelijk lokaal talent bij betrokken. Daar is toen een massa volk op afgekomen, en dat hadden ze op Pukkelpop ook opgevangen, dus hebben ze ons diezelfde zomer nog geboekt in de Marquee. Ook daar was het een onverwacht schot in de roos. Tenslotte verkochten we nog een show uit in de Muziekodroom, later op het jaar". 

“Achteraf beseften we dat we hier meer mee moesten doen, zoals een plaat opnemen en een label starten. We willen zo onze schouders onder Limburgs talent zetten waar we in geloven en zo helpen de artiesten en de provincie mee op de kaart te zetten”.

Welk jong talent loopt er dan rond in Genk? En waarom moeten we op hen letten?

“Binnen onze rangen is er natuurlijk Rian Snoeks, die zeker in de gaten gehouden moet worden. Hij was één van de winnaars van meest recente editie van Sound Track (een talentenwedstrijd georganiseerd door VI.BE, red) én zat in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Daarnaast hebben we Grizmo, een jong talent die een soort van Belgische UK grime brengt; zeer uniek”.

“Verder hebben we ook opkomende artiesten als HFD, Chico en AB. Dat zijn allemaal artiesten die verhalen vertellen over het echte straatleven. Tenslotte mag ik ook onze opkomende producers kunnen niet vergeten: Young Mo, Waves en Christian zijn absolute toppers in wording”!