De plaat blijft draaien. Ontdek 12 Inch Lovers, een festival met 100% vinyl DJ-sets.

Pictures by Annika Wallis, Jakob Hallaert & Koen Galle

Share

“Nothing but classix, straight from vinyl!” De slogan van het Limburgse ‘12 Inch Lovers’ collectief klinkt als een klok. Zondag vindt hun jaarlijkse openluchtfeest plaats in Alken en dat is al weken uitverkocht. Berichtjes van zij die angstvallig naar een kaartje zoeken op de event pagina volgen elkaar in ijltempo op. Ook tijdens hun winterfeest in februari van dit jaar ging het hard. De Tiendschuur van Herkenrode bleek al snel te klein op zaterdagavond, zodat het feestje de dag erna gewoon nog eens werd over gedaan. “Op een zondag, zoals in de goeie ouwe dagen van de afterclubs”, vertellen oprichters Christophe en Dimitri over dat tweedaags bachanaal. 

12 Inch Lovers is gegroeid uit een nostalgisch gevoel naar de clubscene uit de jaren negentig en tweeduizend. Het was in die periode dat Christophe en Dimitri, beide dertigers, hun passie voor elektronische dansmuziek en nightlife ontdekten. Ze begonnen muziek te draaien in jeugdhuizen en op lokale fuiven, toen nog 100% met vinylplaten want een wijdverspreide digitale mediaspeler bestond nog niet. Toeval of niet, maar zowel Christophe als Dimitri wonnen een DJ-contest die Christophe zelfs tot op muziekzender TMF bracht. Het leverde hem ook een residency in de legendarische Lierse discotheek Illusion op, waar hij The Level (de bovenverdieping, red.) van house en grooves mocht voorzien. Christophe nodigde op een avond Dimitri uit om platen te komen draaien, wat het begin van een lange vriendschap betekende. De heren draaiden ontelbare nachten in de club die op zondag vaak tot de middag openbleef.

Het gaat ons om echt om die sfeer van in de Belgische clubs, dat kan niemand beter opnieuw brengen dan onze vrienden die er echt bij waren en die hun platencollectie altijd zijn blijven koesteren.

Maar aan alle mooie liedjes komt onvermijdelijk een einde. Illusion sloot na de nieuwjaarsnacht van 2012, net als tal van andere legendarische Belgische discotheken rond die periode, zijn deuren. Tegelijk ontdekten DJ’s de steeds straffere digitale technologie om hun favoriete platen af te spelen. Vinyl is sinds een paar jaar nog amper te bespeuren in de DJ-booths van clubs of events, iets wat Dimitri en Christophe jammer vonden. Hun collectie was hen nog altijd dierbaar, dus kwamen ze op het eenvoudige idee om kleine feestjes te organiseren waar ze terug konden grijpen naar hun favoriete platen, maar dan enkel en alleen op 12 inch (de lengte van een vinylplaat, red.). Dat liep vanaf het begin lekker, vertelt Dimitri: “De intieme kelder van Jeugdhuis De Put in Heusden-Zolder zat meteen vol en ook de volgende editie in Club Universal in Hasselt trok meteen 750 bezoekers. Iedereen deelde ons enthousiasme om weer te feesten op house gespeeld vanop vinyl platen. Zo geven we intussen al zeven jaar events - en het blijft maar groeien. Vandaag focussen we ons op twee edities per jaar: één indoor in de winter en één outdoor in de zomer.”

Ook al staat een nostalgisch gevoel naar legendarische clubmuziek centraal bij 12 Inch Lovers, dat wil niet zeggen dat ze niet meegaan met de tijd. Dimitri en Christophe kruipen zelf ook nog steeds achter de platendraaiers en kopen nog regelmatig stapeltjes nieuwe vinyl. “Ik noem dat future classics”, verduidelijkt Christophe. “Nieuwe platen waarvan je meteen voelt dat ze ook binnen twintig jaar nog mensen aan het dansen zullen krijgen. Wat DJ Koze en Kölsch maken vind ik bijvoorbeeld fantastisch, of ‘Sorry I’m Late’ van Kollektiv Turmstrasse is nog zo’n voorbeeld van een recent nummer dat perfect vroeger in Illusion had thuis gehoord.”

Ook het publiek van 12 Inch Lovers evolueert mee. Waar in het begin vooral de vaste kliek van Christophe en Dimitri de weg vond naar hun feesten (dertigers die de DJ-sets van het duo in Illusion en elders zelf hadden meegemaakt vanop de dansvloer) boort hun concept vandaag ook een nieuw en veel jonger publiek aan. Er worden zelfs bussen ingelegd vanuit Antwerpen en Leuven richting Limburg. De goede reputatie gaat dus als een lopend vuurtje rond. Zondag staan Studio Brussel-presentator Jeroen Delodder en ex-Café d’Anvers resident Prinz achter de draaitafels naast een heleboel lokale DJ’s die de filosofie van 12 Inch Lovers perfect uitdragen. Christophe en Dimitri houden zich bewust weg van grote en dure headliners en daar zit een duidelijke reden achter, vertelt Dimitri: “Het gaat ons om echt om die sfeer van in de Belgische clubs, dat kan niemand beter opnieuw brengen dan onze vrienden die er echt bij waren en die hun platencollectie altijd zijn blijven koesteren. We organiseren ook telkens een DJ-contest, want er is ook heel veel jong talent dat zich opnieuw interesseert in vinyl en house”.